Het leven is vurrukkulluk pdf

Community

Oeroeg is een roman van de Nederlandse het leven is vurrukkulluk pdf Hella S. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1948 en was het debuut van Haasse.

Bij gelegenheid van de jaarlijkse campagne Nederland Leest in november 2009 is deze roman door de Nederlandse openbare bibliotheken als gratis boek aan hun leden en scholieren uitgereikt. De Commissie voor de Propaganda van het Boek had aan twintig Nederlandse auteurs gevraagd of ze een verhaal wilden inzenden. Het winnende verhaal zou het Boekenweekgeschenk van 1948 worden. Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 jun 2017 om 00:02.

Gelijk delen, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie. Het leven is vurrukkulluk is een roman van de Nederlandse schrijver Remco Campert. De jongens Boelie en Mees ontmoeten in het park het vijftienjarige meisje Panda. Ze nemen haar mee voor een ijsje. Panda gaat naar het toilet en praat wat met de juffrouw van retirade, Rosa. Boelie en Mees merken dat ze worden achtervolgd door een oude man.

Als de oude man bij hen komt zitten, raken ze geïrriteerd. Als Panda terug is en ze weglopen, blijft de oude man hen achtervolgen. Eenmaal in het park slaan Boelie en Mees de man neer. Zo luidt de openingszin van het boek. Een cynische uitspraak gezien de ontwikkelingen die volgen. De brute beroving van de oude man, het overspel van Etta en de zelfmoordpoging van Mees maken niet echt onderdeel uit van een fijn bestaan.

Campert geeft hierbij al aan dat het boek misschien luchtig van toon is, maar dat de verschillende personages een triest bestaan leiden. Campert voert een aantal personages op die verbonden worden door allerlei, ogenschijnlijk van elkaar losstaande, gebeurtenissen. Hij begrenst die gebeurtenissen door alles op één dag te laten afspelen. Begin en eind van het boek lijken om die reden willekeurig. De roman vangt aan met Mees en Boelie die Panda oppikken en eindigt met Mees die iemand uit het raam ziet springen. Remco Campert heeft de roman Kees de jongen van Theo Thijssen meerdere malen gelezen. Zijn liefde voor de boeken van Thijssen heeft ertoe geleid dat hij Kees Bakels, de hoofdpersoon uit Kees de jongen, ook in zijn eigen boeken opvoert.